Binance Banner
  1. Haberler
  2. Bitcoin
  3. Bitcoin Madenciliği Emisyonları Tartışması

Bitcoin Madenciliği Emisyonları Tartışması

featured
Bitcoin Madenciliği Emisyonları
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kripto ESG savunucusu ve araştırmacısı Daniel Batten, 15 Ağustos tarihli Bitcoin madenciliği emisyonları hakkındaki IMF raporunu eleştirdi. Batten, 16 Ağustos’ta X’te yaptığı bir gönderide, IMF raporunun Bitcoin madenciliğini yapay zeka veri merkezlerinin enerji tüketimiyle ilişkilendirerek ‘suç ortaklığı’ gibi hatalı retorik teknikler kullandığını savundu. ‘

Yapay Zeka ve Kriptodan Kaynaklanan Karbon Emisyonları Artıyor ve Vergi Politikası Yardımcı Olabilir’ başlıklı rapor, kripto ve yapay zekayı bir araya getirerek bunları çevreye yönelik ‘güç açlığı çeken’ tehditler olarak etiketliyor.

Batten, bu tür saldırı parçalarının genellikle Bitcoin benimsenmesinden zarar görecek kuruluşlardan, özellikle de merkez bankalarından geldiğini öne sürdü. ‘Bilimsel fikir birliği ve ana akım gazetecilik artık Bitcoin madenciliğinin önemli çevresel faydaları olduğu sonucuna vardığından, Bitcoin’in ana akım benimsenmesinden en çok zarar görecek olanların (IMF, Merkez Bankaları) doğrudan saldırı parçalarına başvurması gerekiyor.’ dedi.

Ayrıca, AI veri merkezlerinin aksine, Bitcoin madenciliğinin elektrik şebekeleri üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğu gösterildi. Araştırmalar, Bitcoin madenciliği operasyonları gibi esnek veri merkezlerinin şebekeler üzerinde net bir karbon giderme etkisine sahip olduğunu, AI gibi esnek olmayan veri merkezlerinin ise net bir karbon giderme etkisine sahip olduğunu gösteriyor.

Batten, IMF’nin kendi veri kaynaklarının, 2027’ye kadar kripto paranın küresel elektrik kullanımındaki payının ve küresel CO2 emisyonlarındaki payının azalacağını, ikisinin de yapay zeka endüstrisi için artacağını ortaya koyduğunu belirtti. Ayrıca IMF’yi, Alex de Vries ve Cambridge Üniversitesi’nin 2022 verileri gibi itibarsızlaştırılmış veya güncelliğini yitirmiş kaynaklara aşırı derecede güvendiği için eleştirdi. Batten, IMF’den gelen herhangi bir raporun ‘düşük araştırma standardına sahip olduğu ve politika yapıcılar ve düzenleyiciler tarafından kullanılamaz olduğu için dikkate alınmaması gerektiği’ sonucuna vardı.

IMF’nin Mali İşler bölüm başkan yardımcısı Shafik Hebous ve iklim politikası bölüm ekonomisti Nate Vernon-Lin, kilovatsaat başına verginin ‘kripto madenciliği endüstrisini küresel hedeflerle uyumlu bir şekilde emisyonlarını azaltmaya iteceğini’ yazdı. Daha yüksek bir verginin kripto madencileri için ortalama elektrik fiyatını %85 artıracağını, potansiyel olarak yıllık küresel hükümet gelirini 5,2 milyar dolar artıracağını ve emisyonları yıllık 100 milyon ton azaltacağını iddia ettiler. IMF ayrıca merkez bankası dijital para birimlerine (CBDC’ler) destek gösterdi ve geçen yıl bunlara olan ilginin arttığını ve kendi platformunun geliştirildiğini bildirdi.

Sorumluluk Reddi Beyanı:

Bu yazıda yer alan bilgiler kesinlikle yatırım tavsiyesi içermez. Yatırımcılar, kripto para birimlerinin yüksek volatilite ve dolaysıyla risk taşıdığının farkında olmalı, kendi araştırmaları doğrultusunda işlemlerini gerçekleştirmelidir.

Giriş Yap

Kripto Haberim ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Kripto Haberim

BEDAVA
İNCELE