Binance Banner
  1. Haberler
  2. Kripto Haber
  3. Bitcoin Sahibi Ülkelerden Bhutan

Bitcoin Sahibi Ülkelerden Bhutan

Hindistan ve Çin arasında yer alan, denize kıyısı olmayan bu büyüleyici ülke, son birkaç yıl içinde 780 milyon dolardan fazla bitcoin (BTC) biriktirdi.

featured
Bitcoin Sahibi Ülkelerden Bhutan
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hindistan ve Çin arasında yer alan, denize kıyısı olmayan bu büyüleyici ülke, son birkaç yıl içinde 780 milyon dolardan fazla Bitcoin (BTC) biriktirdi. Bu miktar, ülkenin gayri safi yurt içi hasılasının (GSYİH) neredeyse üçte birine eşit. On-chain analitik aracı Arkham’a göre, ülke devletler tarafından tutulan en büyük dördüncü bitcoin varlığına sahip.

Himalayalar’da yer alan Bhutan, 900,000’den az nüfusu olan vatandaşlarının mutluluğunu, ülkenin refahını ölçmek için paradan daha iyi bir kriter olarak görüyor. Bhutan, El Salvador’dan sonra resmi olarak Bitcoin (BTC) tutan ikinci ülke. Varlıklar devlete ait Druk Holdings fonu kapsamında tutuluyor.

Arkham X gönderisinde şu ifadeleri kullanıyor: “Bhutan, en büyüğü şu anda feshedilmiş olan Education City projesinin altında olmak üzere birden fazla yerde bitcoin madencilik tesisleri inşa etti. Çoğu hükümetin aksine, Bhutan’ın bitcoin varlıkları kolluk kuvvetlerinin el koyduğu varlıklardan değil, 2023’ün başından bu yana önemli ölçüde artan bitcoin madencilik operasyonlarından elde ediliyor.”

Bu madenlerin büyük bir olasılıkla madencilik devi Bitdeer (BTDR) ile bağlantılı olduğu düşünülüyor. Singapur merkezli şirket, 2023 yılında Bhutan hükümetiyle iş birliği yaparak Güneydoğu Asya’da kripto para madencilik operasyonları kuracağını açıkladı ve bu girişim için 500 milyon dolardan fazla fon topladı. Kısa bir süre sonra, Bitdeer şirketin projesinin ilk aşamasında 100 megavatlık (MW) bir tesis inşa ettiğini duyurdu.

Nisan 2024’te Bitdeer, Bhutan’ın madencilik kapasitesini 2025 yılına kadar 600 MW‘a çıkarmak için çalıştığını açıkladı.

İsviçre’den daha küçük olan Bhutan, sınırlı ekonomik çeşitliliğe ve gelişmekte olan bir özel sektöre sahip. Gelirinin büyük bir kısmını hidroelektrik enerji, turizm ve tarımdan sağlıyor. Ülkenin gayri safi yurt içi hasılası (GSYİH), yani ülkede üretilen tüm nihai mal ve hizmetlerin değeri 2022 yılında yaklaşık 3 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu da Maldivler’in GSYİH’sının yaklaşık yarısına denk geliyor.

Ancak Druk, ülkenin gelir kaynaklarını genişletmek amacıyla çeşitli sektörlere yöneliyor. Resmi web sitesinde, hidroelektrik projeler ve metaverse yatırımları da dahil olmak üzere teknoloji odaklı yatırım stratejisinin ana odak noktalarından biri olarak “dijital varlıklar” gösteriliyor.

Arkham tarafından takip edilen Druk cüzdanları son birkaç hafta içinde yoğun bir depozito ve çekim faaliyeti sergiledi. Geçtiğimiz hafta boyunca başka bir madenci olan Foundry’den ve kimliği belirsiz bazı bitcoin adreslerinden birkaç kez 2 BTC’ye kadar transfer aldı.

Druk cüzdanı dönemsel olarak bitcoin’i farklı adreslere ve bazen kripto para borsalarına gönderdi. Temmuz ayı başlarında yapılan bir işlemde 25 milyon doların üzerinde değere sahip bir BTC transferi, varlıkların muhtemelen satış amacıyla Kraken kripto para borsasına gönderildiğini gösteriyor.

Kaynak: Coindesk Türkiye
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Bu yazıda yer alan bilgiler kesinlikle yatırım tavsiyesi içermez. Yatırımcılar, kripto para birimlerinin yüksek volatilite ve dolaysıyla risk taşıdığının farkında olmalı, kendi araştırmaları doğrultusunda işlemlerini gerçekleştirmelidir.

Giriş Yap

Kripto Haberim ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Kripto Haberim

BEDAVA
İNCELE