Binance Banner
  1. Haberler
  2. Kripto Haber
  3. Yeni Bir Blok Nasıl Oluşur?

Yeni Bir Blok Nasıl Oluşur?

featured
Blok Üretimi Blockchain
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bitcoin madencilerini 1000 yüzlü bir zar atan oyuncular gibi düşünün. Ve herkes de olabildiğince fazla zar atarak 10 altı bir sayı bulmaya çalışıyor diyelim. İstatistiksel olarak bakarsak bu epey zaman alabiliyor, fakat ne kadar fazla oyuncu olursa, numaralar da o kadar hızlı çıkar.

Yani ne kadar fazla “oyuncu” bulunuyorsa, sonuç da bir o kadar hızlı elde edilir. Biri kazanan sayıyı yuvarlamayı başarırsa da diğer herkes sonucu kontrol eder. Bu talihli kişi ödülünü alır, sonra yeni bir raunt daha başlar.

Yeni bir Bitcoin bloğu bulma süreci de buna epey benzerdir. Madenciler, belli işlerin daha verimli gerçekleştirilmesi için tasarlanmış ASIC adında özelleştirilmiş çipler kullanır. Bitcoin madenciliğinde bu iş hash değerlerini hızlıca hesaplamaktan ibarettir. Yeni Bitcoin’lerin çıkarılmasındaki asıl görev doğru parametrelere karşıt gelen hash değerlerini hesaplamaktır. İlk hesaplayan da ödülü kazanır.

Bir Blok Nasıl Oluşur?

Biri Bitcoin ağına işlem gönderdiği zaman bu işlem her blok zinciri düğümündeki “bekleme odası” denilebilecek Mempool’a gider. Bu dijital alan ağ kullanıcıları tarafından başlatılan fakat henüz madenciler tarafından işlenmemiş veya yeni bir bloğa eklenmemiş işlemleri saklar. Peki nasıl yeni bir blok hâline getiriyorlar?

Madenciler, sundukları işlem ücretlerinin yüksekliğine göre bloğa eklemek için bu işlemleri seçer.

Bitcoin blokları iki ana ögeden oluşur: Blok Başlığı (Block Header) ve İşlem Listesi (Transaction List) ile bazı ek veriler. Başlık önceki bloğun hash değerini, blok sürümünü, Merkle Root’unu, saat bilgisini, hedef zorluğunu ve özel rastgele bir sayı olan “Nonce”u içerir. Body (Vücut) kısmı ise işlem listesini içerir.

Blok Nasıl Üretilir

Sorumluluk Reddi Beyanı:

Bu yazıda yer alan bilgiler kesinlikle yatırım tavsiyesi içermez. Yatırımcılar, kripto para birimlerinin yüksek volatilite ve dolaysıyla risk taşıdığının farkında olmalı, kendi araştırmaları doğrultusunda işlemlerini gerçekleştirmelidir.

Giriş Yap

Kripto Haberim ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Kripto Haberim

BEDAVA
İNCELE