Kripto varlık yasası olarak bilinen “Sermaye Piyasası Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” 2 Temmuz 2024 itibarıyla Resmi Gazete’de yayınlanarak yasalaştı. Genel yani çerçeve bir kanun niteliğinde olan bu kanun ile, mevcut 6362 sayılı kanuna kripto varlık hizmet sağlayıcılar özelinde eklenen maddeler ile sektör düzenlendi. Konu, ikincil düzenlemeler ile şekillenmeye devam ediyor.
Bu doğrultuda, geçtiğimiz haftalarda ilk ilke kararı Sermaye Piyasası Kurulu tarafından paylaşıldı. Kripto varlık alım satım hizmeti gösteren firmaların kuruluş şartlarının neler olması gerektiği böylece belirlendi.
SPK, sağlam bir kurumsal yapıya sahip olması beklenen platformların mali yapılarının, bilgi işlem altyapısına yeterli düzeyde yatırım yapabilecek ve potansiyel riskleri karşılayabilecek güçte olması gerektiğine dikkat çekti. Listedeki şartların ise bunlar göz önünde bulundurularak belirlendiğini paylaştı.
Bu kapsamda, platformların kuruluşuna SPK tarafından izin verilebilmesi için;
- Şirketlerin anonim ortaklık şeklinde kurulmuş olması,
- Paylarının tamamının nama yazılı olması,
- Paylarının nakit karşılığı çıkarılması,
- Asgari sermayesinin 50.000.000 TL olması, tamamının nakden ödenmiş olması ve öz sermayesinin bu tutardan az olmaması,
- Ticaret unvanlarında, sunacakları hizmetleri göstermesi amacıyla “kripto varlık alım satım platformu” ibaresinin yer alması,
- Esas sözleşmelerinin Kanun ve ilgili düzenlemelerde yer alan hükümlere uygun olması,
- Esas sözleşmesinde işletme konusunun münhasıran kripto varlık alım satım, ilk satış ya da dağıtım, takas, transfer ve bunların gerektirdiği saklama işlemlerinin bir veya daha fazlasının gerçekleştirilmesi olarak belirlenmiş olması,
- Yönetim kurulunun asgari olarak üç üyeden oluşması,
- Ortaklık yapısının şeffaf ve açık olması,
- Kurucularının Kanun’da ve ilgili düzenlemelerde belirtilen şartları haiz olması,
Kurucu, ortaklar ve yöneticiler için ayrı düzenlemeler de getirildi. Özellikle yönetim kurulu üyelerinin ve kurucuların,
- Türk Ceza Kanunu nezdindeki ilgili maddeler kapsamında herhangi bir suçtan daha önce yargılanmamış olmaları,
- İlgili kanunlarca işlem yasaklı olmaması,
- Gerekli mali güç ve işin gerektirdiği dürüstlük ve itibara sahip bulunması,
- SPK nezdinde daha önce faaliyet izinlerinin iptal edilmemiş olması,
- 4 yıllık lisans mezunu olmaları gerekiyor.
Gerekli mali güç dışındaki şartların tamamının yöneticiler, yönetim kurulu üyeleri, genel müdür, genel müdür yardımcısı ile unvanı fark etmeksizin yetki ve görevleri itibarıyla genel müdüre ve genel müdür yardımcısına denk konumda görev yapan veya platformu temsile yetkili kılınmış personeller tarafından da sağlanması gerekiyor.
SPK tarafından sayılan şartlara bakıldığında, 2 Temmuz’da Kanun’un yürürlüğe girmesiyle birlikte faaliyette olan firmalardan talep edilen dokümanlar ile şirketlerin; sermaye yapıları, organizasyon yapıları, bilgi işlem ve cüzdan teknolojileri, müşteri sayıları ve saklama bakiyeleri gibi temel konularda sektör profilinin çıkarıldığı görülüyor. Bu sektör profili üzerinden yapılan incelemeler neticesinde kripto varlık alım satım platformu olarak hizmet göstermek isteyen firmalara yönelik sıkı şartlar da belirlenmiş oluyor.
Özellikle gelecek 4 aylık periyotta SPK tarafından daha birçok ilke kararı ve alt düzenlemelerin paylaşılması bekleniyor.