Bitcoin’in altın benzeri bir değer saklama aracı olarak ünü, bu yıl piyasa belirsizlikleri ile birlikte sorgulanmaya başlandı. 5 Ağustos’taki borsa düşüşü, kripto piyasalarını etkiledi ve Bitcoin %16 düşüş yaşadı. Buna karşılık, altın yalnızca %1 geriledi. 2024’te bu tür ani düşüşler birkaç kez yaşandı ve her seferinde “dijital altın” olarak anılan BTC, gerçek altına göre daha kötü bir performans sergiledi.
Bitcoin Güvenli Liman Olarak Nakit Çekmeyi Başaramadı
Kripto araştırma firması Kaiko’nun verilerine göre, Bitcoin (BTC), 5 Ağustos’taki satış dalgası sırasında altına göre daha kötü bir performans gösterdi. BTC’nin altına oranı, bu iki varlığın göreceli performansını ölçen bir metrik, 6 ayın en düşük seviyesine geriledi. Oran düştüğünde, BTC altına göre daha kötü performans gösterir ve tersi de geçerlidir. Bu dönemde Bitcoin’in fiyatı, psikolojik olarak önemli olan 50.000 $ seviyesinin altına düştü.
Kaiko araştırma analisti Adam McCarthy, bu yıl piyasa türbülansı sırasında Bitcoin’in güvenli liman akışlarını çekemediğini ve bu durumun, Bitcoin’in güvenli liman varlığı olarak uygunluğunu sorgulattığını belirtti.
Bitcoin ve Altın Arasındaki Zayıf Korelasyon
Korelasyon katsayısı, altın ve Bitcoin’in göreceli performansını ölçer. Son iki yılda BTC’nin altınla olan korelasyonu “oldukça zayıf” kaldı. Kaiko’ya göre, Bitcoin ve altın arasındaki 60 günlük korelasyon 2022’den bu yana -0.3 ile +0.3 arasında değişmiştir. Bu korelasyon, iki varlığın aynı yönde hareket ettiğini gösterirken, negatif değerler zayıf bir korelasyonu temsil eder.
Bu yıl, Bitcoin fiyatı ABD hisse senedi piyasalarını takip etti ve spot Bitcoin borsa yatırım fonlarının (ETF) lansmanının ardından kurumsal benimseme ile ivme kazandı. Mart ayında Bitcoin, ETF’lere milyarlarca dolar akarken %85 yükselerek 73.700 $ ile rekor kırdı. Ancak o zamandan beri bu kazançların çoğunu geri verdi ve şu an itibarıyla tüm zamanların en yüksek seviyesinin %20 altında işlem görüyor.
Altın ve Bitcoin’in Temel Farklılıkları
Çoğu ETF ihraççısı, Bitcoin’i altının bir tamamlayıcısı veya alternatifi olarak tanıtır. Ancak iki varlık farklı temel faktörler tarafından yönlendirilir. Finansal piyasa analisti Kar Yong Ang, Bitcoin’in “dijital altın” olarak anılmasına rağmen, riskli varlıklarla olan korelasyonunun, Bitcoin’in daha spekülatif bir yatırım olarak değerlendirilebileceğini öne sürdü. Buna karşılık, somut bir güvenli liman varlığı ve enflasyon koruması olan altın, güçlü merkez bankası talebiyle desteklenmiş ve küresel parasal sıkılaştırmalara karşı direnç göstermiştir.
Bu arada Bitcoin, ABD Tüketici Fiyat Endeksi verilerinin Temmuz ayında fiyatların toparlandığını göstermesinin ardından aynı gün saatler içinde %4,5 düşüşle 58.500 doların altına geriledi. Haber, Eylül ayında Federal Rezerv’in faiz oranını düşürme umutlarını artırdı. Bitcoin bu kayıpla Ağustos ayına kadar geri yükselmeyi başarsa da, 17 aralık’ta dalgalanmalar ekonomist ve altın savunucusu Peter Schiff tarafından fark edilmedi.
Bitcoin Yeni Altın mı?
Bitcoin’in “dijital altın” olarak adlandırılsa da, gerçekten altının yerini alabilir mi? Bitcoin’in altınla karşılaştırmalı olarak nasıl bir performans sergilediğini inceliyoruz.
Bitcoin, ilk çıktığı günden bu yana “dijital altın” olarak tanımlanmış ve güvenli liman aracı olarak değerlendirilmiştir. Ancak, 2024’teki piyasa dalgalanmaları ve ekonomik krizler, Bitcoin’in gerçekten altının yerini alıp alamayacağı konusunda şüpheler uyandırdı.
Sonuç
Bitcoin, altına göre daha spekülatif bir yatırım olarak kabul edilse de, gelecekte finansal piyasalardaki rolü değişebilir. Ancak, şimdilik altının yerini alacak bir varlık olma iddiası zayıf kalmaktadır. Yatırımcılar, her iki varlığın da farklı özelliklere sahip olduğunu unutmamalı ve portföylerini buna göre çeşitlendirmelidir.